18F25K20 osc setting problem


+ Reply to Thread
Results 1 to 20 of 20
  1. #1
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default 18F25K20 osc setting problem

    Hi every one,

    On a older application with the 18F25K20 I need some more I/O. So, I remove the crystal to get RA6 and RA7 available.

    Now I want to switch to the internal osc and try this working with @_CONFIG_CONFIG1H_FOSC_INTIO67 but nothing happend.

    OSCCON = % 01110000 ' set to 8MHz
    OSCTUNE = % 00000000 ' set PLL off

    For control I connect a LED to a I/O. When I put the crystal back, the LED is flashing...

    The software is written in Pro 2.60C and MPASM is using.

    In MicroCode Studio Plus the Device set to PIC18F25K20 and the compiler give no errors.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Wellton, U.S.A.
    Posts
    5,924

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Your OSCCON setting is for 16 MHz

    Change INTIO67
    to
    INTOSCIO
    Dave
    Always wear safety glasses while programming.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Hi Dave,

    You right about the OSCCON. I set this to %01100000 for 8MHz. speed.

    I try to change INTOSCIO but no LED flashing...

  4. #4
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Wellton, U.S.A.
    Posts
    5,924

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Post your code and configs.
    Dave
    Always wear safety glasses while programming.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Hi Dave,

    This my program.

    asm
    @_CONFIG_CONFIG1H_FOSC_INTIO67
    endasm

    OSCCON = %01100000 ' OSC Control register to 8MHz
    OSCTUNE = %00000000 ' 16 MHz PLL Off bit 6=0, 64MHz PLL On bit 6=1

    DEFINE OSC 8 ' Inform PBP for 8 MHz

    ' Hardware initialization
    ANSEL = 0 ' all I/O to digital
    ANSELH = 0 '

    Led var PORTA.0


    ' ----- [ Program Code ] ------------------------------------------------------

    Main:

    High LED ' LED On
    pause 200
    low LED ' And off....
    pause 300

    goto Main

  6. #6
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Wellton, U.S.A.
    Posts
    5,924

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    I read something wrong the first time.

    Try
    Code:
        @ __CONFIG    _CONFIG1H, _FOSC_INTIO67_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
        @ __CONFIG    _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
        @ __CONFIG    _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
        @ __CONFIG    _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
    
    CM1CON0 = 0
    CM2CON0 = 0
    Along with your other settings. But I do not have this chip to test...
    Dave
    Always wear safety glasses while programming.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Thanks Dave,

    A lott of errors. like:

    (,) illegal character

    (_CONFIG1H) illegal opcode
    (_CONFIG2H) illegal opcode
    (_CONFIG3H) illegal opcode
    (_CONFIG4L) illegal opcode

    The 18F25K20 is the same as on the Amicus18 boards. I read about some problem with MPASM for this PIC.

  8. #8

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    @Gevo What version of the compiler are you using?

    George

  9. #9

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    @Gevo What version of the compiler are you using?

    George

  10. #10
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Hi George,

    PBP 2.60C
    MicroCode Studio 3.0.0.5
    MPASM ? I have MPLAB IDE v8.84

  11. #11
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    I have update MPLAB IDE to v8.92

    So, MPASM is now v5.51

    I think this is the last version of MPLAB IDE

  12. #12
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Commerce Michigan USA
    Posts
    1,132

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Gevo, This compiles just fine for me.

    #CONFIG
    __CONFIG _CONFIG1H, _FOSC_INTIO67_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
    __CONFIG _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
    __CONFIG _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
    __CONFIG _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
    #ENDCONFIG

    In fact I use MPLAB 8.73a
    I am how ever using PBPX 3.0.7.4
    Dave Purola,
    N8NTA
    EN82fn

  13. #13
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Hi Dave,

    Thanks for your input. This give errors for PBP Pro...

    error (122) Illegal opcode (_CONFIG1H)
    error (122) Illegal opcode (_CONFIG2H)
    error (122) Illegal opcode (_CONFIG3H)
    error (122) Illegal opcode (_CONFIG4L)

    If have plans to upgrade to PBP3 :-)

  14. #14

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    I think the #CONFIG syntax was introduced with v3.

    George

  15. #15
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    580

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    The the following.

    Browse to where you have your PBP2.60 folder installation. Scroll down until you find the 18F25K20.INC file and open it in notepad. It should look something like this

    Code:
    ;****************************************************************
    ;*  18F25K20.INC                                                *
    ;*                                                              *
    ;*  By        : Leonard Zerman, Jeff Schmoyer                   *
    ;*  Notice    : Copyright (c) 2008 microEngineering Labs, Inc.  *
    ;*              All Rights Reserved                             *
    ;*  Date      : 09/15/08                                        *
    ;*  Version   : 2.60                                            *
    ;*  Notes     :                                                 *
    ;****************************************************************
            NOLIST
        ifdef PM_USED
            LIST
            "Error: PM does not support this device.  Use MPASM."
            NOLIST
        else
            LIST
            LIST p = 18F25K20, r = dec, w = -311, w = -230, f = inhx32
            INCLUDE "P18F25K20.INC"	; MPASM  Header
            __CONFIG    _CONFIG1H, _FOSC_HS_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
            __CONFIG    _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
            __CONFIG    _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
            __CONFIG    _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
            NOLIST
        endif
            LIST
    EEPROM_START	EQU	0F00000h
    BLOCK_SIZE	EQU	32
    Under the section "Include P18F25k20.inc" you'll see all the config settings... comment out all four lines thus:

    Code:
    ;****************************************************************
    ;*  18F25K20.INC                                                *
    ;*                                                              *
    ;*  By        : Leonard Zerman, Jeff Schmoyer                   *
    ;*  Notice    : Copyright (c) 2008 microEngineering Labs, Inc.  *
    ;*              All Rights Reserved                             *
    ;*  Date      : 09/15/08                                        *
    ;*  Version   : 2.60                                            *
    ;*  Notes     :                                                 *
    ;****************************************************************
            NOLIST
        ifdef PM_USED
            LIST
            "Error: PM does not support this device.  Use MPASM."
            NOLIST
        else
            LIST
            LIST p = 18F25K20, r = dec, w = -311, w = -230, f = inhx32
            INCLUDE "P18F25K20.INC"	; MPASM  Header
            ;__CONFIG    _CONFIG1H, _FOSC_HS_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
            ;__CONFIG    _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
            ;__CONFIG    _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
            ;__CONFIG    _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
            NOLIST
        endif
            LIST
    EEPROM_START	EQU	0F00000h
    BLOCK_SIZE	EQU	32
    Now include the settings in your main PBP code
    Code:
    ASM
        @ __CONFIG    _CONFIG1H, _FOSC_INTIO67_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
        @ __CONFIG    _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
        @ __CONFIG    _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
        @ __CONFIG    _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
    ENDASM
    This should compile correctly in PBP 2.60

  16. #16
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    580

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Quote Originally Posted by towlerg View Post
    I think the #CONFIG syntax was introduced with v3.

    George
    That's correct...

    Quote Originally Posted by Dave View Post
    Gevo, This compiles just fine for me.

    #CONFIG
    __CONFIG _CONFIG1H, _FOSC_INTIO67_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
    __CONFIG _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
    __CONFIG _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
    __CONFIG _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
    #ENDCONFIG
    Dave, the OP is using 2.60. It doesn't support the #CONFIG /#ENDCONFIG satements

  17. #17
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Angry Re: 18F25K20 osc setting problem

    Hello Scampy, thanks for the workout.

    I have comment out the four line's in the .INC file (PBP folder)

    I have add the line's to PBP main code and get errors after compiling. (PBP v2.60C)

    4 time this error > [warning 207] .... Found label after column 1. (@)
    4 time this error > [error 121] illegal label (@)

    I don't understand why PBP give this error, the instructions/settings are equal as in de .INC file what you advice me to comment out.

    If change some __ like this;

    ASM
    @_CONFIG _CONFIG1H, _FOSC_INTIO67_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
    @_CONFIG _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
    @_CONFIG _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
    @_CONFIG _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
    ENDASM
    Now I get 4 other errors:

    Error [122] illegal opcode (_CONFIG1H)
    Error [122] illegal opcode (_CONFIG2H)
    Error [122] illegal opcode (_CONFIG3H)
    Error [122] illegal opcode (_CONFIG4L)

    Pfff, all this to get RA6 and RA7 as I/O...

  18. #18
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    580

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Quote Originally Posted by Gevo View Post
    Hello Scampy, thanks for the workout.

    I have comment out the four line's in the .INC file (PBP folder)

    I have add the line's to PBP main code and get errors after compiling. (PBP v2.60C)

    4 time this error > [warning 207] .... Found label after column 1. (@)
    4 time this error > [error 121] illegal label (@)

    I don't understand why PBP give this error, the instructions/settings are equal as in de .INC file what you advice me to comment out.
    The following compiles fine using PBP 2.60c and MPASM 5.06 (old but that's not what's causing your problem.

    Code:
    '****************************************************************
    '*  Name    : UNTITLED.BAS                                      *
    '*  Author  : [select VIEW...EDITOR OPTIONS]                    *
    '*  Notice  : Copyright (c) 2015 [select VIEW...EDITOR OPTIONS] *
    '*          : All Rights Reserved                               *
    '*  Date    : 04/06/2015                                        *
    '*  Version : 1.0                                               *
    '*  Notes   :                                                   *
    '*          :                                                   *
    '****************************************************************
    
            
    ASM  
         __CONFIG    _CONFIG1H, _FOSC_HS_1H & _FCMEN_OFF_1H & _IESO_OFF_1H
         __CONFIG    _CONFIG2H, _WDTEN_ON_2H & _WDTPS_512_2H
         __CONFIG    _CONFIG3H, _CCP2MX_PORTC_3H & _PBADEN_OFF_3H & _LPT1OSC_OFF_3H & _HFOFST_ON_3H & _MCLRE_ON_3H
         __CONFIG    _CONFIG4L, _STVREN_ON_4L & _LVP_OFF_4L & _XINST_OFF_4L
    ENDASM
    Notice that there are no @'s in the config settings, and that I have the config settings indented. If you have the underscore (_) at the start of column 1 you get those errors.

    Cut and paste those settings at the start of your code, make sure you have the 18F25K20 selected in microcode studio and hit the compile button

  19. #19
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    The Netherlands
    Posts
    39

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    Hi Scampy,

    I cut and paste the settings at the start of the code, change _FOSC_HS_1H to _FOSC_INTIO67_1H to get RA6 and RA7 as I/O en compile without error's.

    The LED is flashing now and the PIC RUNs without the crystal.

    Thank you very much for your advice to solve this !

  20. #20
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    580

    Default Re: 18F25K20 osc setting problem

    You're welcome,

Similar Threads

  1. DEFINE OSC Serout problem
    By Bonxy in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 8
    Last Post: - 10th April 2010, 17:19
  2. 18F25K20 and EEPROM - Bug ???
    By BigWumpus in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 1
    Last Post: - 2nd March 2009, 21:14
  3. 18F25K20 & ANSEL = Error
    By BigWumpus in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 3
    Last Post: - 17th December 2008, 02:36
  4. 18f2550 USB OSC Problem
    By serkanc in forum USB
    Replies: 10
    Last Post: - 29th October 2008, 20:52
  5. Setting OSC pins to o/p's
    By jmgelba in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 5
    Last Post: - 20th October 2005, 21:34

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts