Setting Fuses using Microcode Studio Plus


Closed Thread
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Hendersonville NC
    Posts
    14

    Default Setting Fuses using Microcode Studio Plus

    Does anyone know of a way to set fuses in any PIC supported by Microcode Studio Plus USING Microcode Studio Plus Commands? I tried using an assy line starting with the @ but putting things in like "Device PIC16F870" does not work!? Help!

  2. #2
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by NO2K View Post
    Does anyone know of a way to set fuses in any PIC supported by Microcode Studio Plus USING Microcode Studio Plus Commands? I tried using an assy line starting with the @ but putting things in like "Device PIC16F870" does not work!? Help!
    Search for "setting config fuse", hit the link in the FAQ's from Melanie. Big ol' explanation on how to get everything to work right.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    down south
    Posts
    90


    Did you find this post helpful? Yes | No

  4. #4
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Hendersonville NC
    Posts
    14


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default Setting Config Fuses

    Thanks to Skimask, and Grounded! The info provided was just what I needed. I also found the same info on www.melab.com i.e.
    SETTING FUSES WITH PIC BASIC PRO and MICROCODE STUDIO PLUS

    1. The Fuse settings for each PIC are located in the PIC Basic Pro *.INC files. Those files are included in the PBP directory which is placed in the hard drive when PIC Basic Pro is installed

    2. These Fuse settings can be placed in your own program in the form of a single line of assembly code. I use the 16F870 PIC, so for that one you will find the following line in the 16F870.INC file:
    __config _XT_OSC & _WDT_ON & _PWRTE_ON & _LVP_OFF & _CP_OFF
    which is located after the "ELSE" statement. You can put this same line of code in your own program and adjust the statements for your own purposes. In my case, I wanted everything off, but wanted the XT Oscillator since I am using a 4 Mhz Timing Crystal, so my code line looks like:
    @ __config _XT_OSC & _WDT_OFF & _PWRTE_OFF & _LVP_OFF & _CP_OFF
    This line will override whatever your PIC Programmer has in its own fuse setting section, therefore you don't need to tell the programmer what fuses to set.

    If you do put your own fuse setting in your program, then you need to comment out the line in the *.INC file in the "ELSE" statement as follows:
    else
    LIST
    LIST p = 16F870, r = dec, w = -302
    INCLUDE "P16F870.INC" ; MPASM Header
    ;__config _XT_OSC & _WDT_ON & _PWRTE_ON & _LVP_OFF & _CP_OFF
    otherwise, PIC Basic Pro tries to process both statements and that generates an error and your program will not compile.

    In addition, note this fuse config line is different for different PICs. For example the one for the 16F84A in 16F84.INC is:
    __config _XT_OSC & _WDT_ON & _CP_OFF

    One last thing, insure the @ sign is in the 1st column of the program line, and make sure it is followed by at least 1 space. Don't forget any of the _ characters or the & characters.

  5. #5


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default fuses

    watch the above site looks like a ad grabber

    read melainies post great for usng pbp but cant follow it for mpsam

  6. #6
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    64


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default fuses in 16f886

    Hi...
    I put the following fuses for one application:
    @ DEVICE pic16f886 , INTRC_OSC_NOCLKOUT
    @ DEVICE pic16f886 , PWRT_OFF
    @ DEVICE pic16F886 , PROTECT_OFF
    @ DEVICE PIC16F886 , MCLR_OFF
    @ DEVICE PIC16F886 , WDT_OFF
    @ DEVICE PIC16F886 , BOR21V
    @ DEVICE PIC16F886 , LVP_OFF

    It compiles ok.. but in the configuration window of the USB programmer always shows LVP enabled and BOR = 4 V.
    I have the "Update configuration from file" enabled.
    I modify the options in the programmer and I can get the 2.1 BOR ,but the LPV stays enabled even if I change manually the parameter.
    The programmed hex do not run.I am working with 3.3 Volts.
    Any ideas...?
    Thanks in advance...
    Ruben de la Pena V.

  7. #7
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

  8. #8
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    64


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default Fuses...

    Skymask:
    Thanks for the links and fast reply...
    I found a upgrade at Melabs for the USB programmer and I think that will clear the problem. I downloaded the beta version,and the LVP was off.
    My program is working now...
    I wanted to add this comment ,as an adicional option when there are troubles configuring the Pics.
    Thanks again...
    Ruben de la Pena V.

Similar Threads

  1. PICKit2 - warning about configuration words
    By flotulopex in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 26
    Last Post: - 4th August 2009, 14:01
  2. Help setting up MPASM with MicroCode studio
    By Tomexx in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 8
    Last Post: - 23rd November 2008, 05:12
  3. MicroCode Studio & WINPIC - fuses not set correctly
    By flotulopex in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 6
    Last Post: - 29th November 2007, 12:18
  4. Microcode studio loader problem
    By woodygjw in forum General
    Replies: 2
    Last Post: - 10th September 2007, 01:18
  5. How to used ICD of microcode studio
    By chai98a in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 2
    Last Post: - 19th November 2005, 00:29

Members who have read this thread : 1

You do not have permission to view the list of names.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts