How can I measure Duty cycle ?


Closed Thread
Results 1 to 21 of 21
  1. #1
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13

    Default How can I measure Duty cycle ?

    Hello friends ,

    I`m trying measure my cars injectors duty cycle .
    Have any body experince about this ?

    For example ,
    injectors running pwm cycle ,
    if injectors full open ,I must see %100 duty cycle on the display.

    Im trying measure injectors cycle (ms) than calculate duty ,
    but this is not correct way I think .

    This kit ,
    http://www.jaycar.com.au/productView...=&SUBCATID=347

    working great ,They are use a 16F84 pic only .

    thanks
    Last edited by MaxiBoost; - 17th December 2006 at 18:19.

  2. #2
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by MaxiBoost
    Hello friends ,

    I`m trying measure my cars injectors duty cycle .
    Have any body experince about this ?

    For example ,
    injectors running pwm cycle ,
    if injectors full open ,I must see %100 duty cycle on the display.

    Im trying measure injectors cycle (ms) than calculate duty ,
    but this is not correct way I think .

    This kit ,
    http://www.jaycar.com.au/productView...=&SUBCATID=347

    working great ,They are use a 16F84 pic only .

    thanks

    PBP...
    Use the Pulsin twice; once to measure the pulse width when low, then right after that, measure the pulse width when high. Add the two results together. Multiply the total result by 100 and divide that total by the pulse-high result and you'll get a percentage relating to a duty cycle. This will get you close, but not absolutely perfect. The total pulse width could change a lot between successive readings (i.e. during fast acceleration or deceleration) and completely ruin the end result. Maybe a little bit of software filtering or averaging over a couple of cycles added to the software.
    JDG

  3. #3
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Istanbul
    Posts
    1,185


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    What about "Capture" ?


    ----------------------------------
    "If the Earth were a single state, Istanbul would be its capital." Napoleon Bonaparte

  4. #4
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    montreal, canada
    Posts
    6,898


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Yup that's the much accurate way if the PIC have the CCP module. Case not, Pulsin may work... but accuracy is pretty poor.

    So you can still detect the rising edge, start a timer, wait 'till falling edge. You have now the High Pulse measure. From there you reset the Timer and wait the next rising edge. There you have the Low pulse measure.

    Few maths later, you have the duty cycle.
    http://www.picbasic.co.uk/forum/show...36&postcount=4

    also look at this one
    http://www.picbasic.co.uk/forum/show...se+measurement

    HTH
    Last edited by mister_e; - 18th December 2006 at 04:10.
    Steve

    It's not a bug, it's a random feature.
    There's no problem, only learning opportunities.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by mister_e View Post
    Yup that's the much accurate way if the PIC have the CCP module. Case not, Pulsin may work... but accuracy is pretty poor.

    So you can still detect the rising edge, start a timer, wait 'till falling edge. You have now the High Pulse measure. From there you reset the Timer and wait the next rising edge. There you have the Low pulse measure.

    Few maths later, you have the duty cycle.
    http://www.picbasic.co.uk/forum/show...36&postcount=4

    also look at this one
    http://www.picbasic.co.uk/forum/show...se+measurement

    HTH

    Hi again and thank your answers ,

    Dear mister_e ,

    I give to a circuit example in my first message (jaycar kit) use a 16F84A ,
    This kit is working good and without any problem .
    What is your comment ? or have you another idea ?
    I think ,they must use very simple programme !
    16F84 not have ccp module .

    If you can help me ,thank you
    if you can not ,thank you again

    regards

  6. #6
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by MaxiBoost View Post
    Hi again and thank your answers ,
    16F84 not have ccp module .

    which is why I said to use the pulsin commands in the earlier post.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by skimask View Post
    which is why I said to use the pulsin commands in the earlier post.
    I can try but fail ,
    Maybe Im not expert ,I dont .

  8. #8
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    448


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by skimask View Post
    which is why I said to use the pulsin commands in the earlier post.
    I'm afraid this does not work; after the first pulsin has taken its reading, since the transition has *already* happenned, the next pulsin of the opposite polarity (level?) will take place only at the next-to-next pulse. Of course, if the duty cycle for a sequence is going to stay somewhat the same then this should make no difference. I was trying to decode an IR signal by using these consecutive pulsins, and got completelty wrong results.

  9. #9
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Kolkata-India
    Posts
    563


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default PORTB Interrupt ?

    Hi,

    I am not sure about the fuel injection stuff. Possibly a variable duty and variable frequency. One option may be to use the portb on change interrupt feature. So for every falling or rising edge you get an interrupt. One problem is that depending on the timer prescaler you may run out of time if the frequency is too low causing a timer overflow. Again that can be accounted with ISR checking for timer overflow and incrementing a pseudo timer high byte counter making the timer a 16bit one.
    Regards

    Sougata

  10. #10
    Join Date
    May 2004
    Location
    NW France
    Posts
    3,615


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Talking % of what ????

    Hi,Sougata,

    you're right ...

    But the big problem is injectors are nor open 100% of the cycle !!!

    a "100%" aperture equals, say, only 20 or 30 degrees at crankshaft ....

    and this value has to be entered somewhere to measure something useful.

    now, a simple "PULSIN" is enough to measure the ON duration in µs ... but maximal aperture ( vs. rotation speed ? ) has to be known to calculate a displayable percentage.

    add to that needles inertia is not negligible at those timings ... and you'll see your measure is somewhat false !!!

    Some data is missing here ...

    Alain
    ************************************************** ***********************
    Why insist on using 32 Bits when you're not even able to deal with the first 8 ones ??? ehhhhhh ...
    ************************************************** ***********************
    IF there is the word "Problem" in your question ...
    certainly the answer is " RTFM " or " RTFDataSheet " !!!
    *****************************************

  11. #11
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by MaxiBoost View Post
    I can try but fail ,
    Maybe Im not expert ,I dont .
    Ok, just to prove that the pulsin idea does work.........(within certain parameters anyways, I know it takes a finite amount of time for an injector to open and close and this amount would have to be accounted for in final calculations, and I also know that fuel rail pressure, system voltage, and injector/fuel temperature also have an effect on open/close times. I never said this method would be 100% accurate, but I'm sure the results can be tweaked thru software to get something fairly accurate.)

    Do you have working hardware? In other words, do you have an input wire that could be or is connected directly to a PIC input pin? And if you connected an o'scope to that pin/wire, would the resultant signal on the 'scope follow/match the signal on the wire to the injector?

    Without working hardware, further discussion would be fruitless...
    So if you're just talking in theory, an idea you have...say so now so I (others?) don't use up too much time on this.

  12. #12
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    @skimask you are right ,
    I work on proteus before ,

    Now Im just build circuit on breadboard.
    And Im take some shoot.

    This is "duty cycle meter" working circuit ,I say before ..
    Its working good on bench and my car ..



    This is duty cycle shema
    Last edited by MaxiBoost; - 27th December 2006 at 19:28.

  13. #13
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    PWM generator ,this simple circuit come with duty cycle meter .
    Its use for test.



    PWM generator shema ,simple 555 pwm generator .



    Starting circuit on breadboard,
    16F84A ,10mhz osc
    Last edited by MaxiBoost; - 27th December 2006 at 19:29.

  14. #14
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Here simple "pulsin" code ,
    yes its not finish .Only run for test .

    'DEVICE 16F84A
    DEFINE OSC 10

    DEFINE LCD_DREG PORTB
    DEFINE LCD_DBIT 4
    DEFINE LCD_RSREG PORTB
    DEFINE LCD_RSBIT 3
    DEFINE LCD_EREG PORTB
    DEFINE LCD_EBIT 2
    DEFINE LCD_BITS 4
    DEFINE LCD_LINES 2

    TEST1 VAR WORD

    PULSIN PORTA.0,1,TEST1
    Lcdout $fe, 1,"Puls :" ,#TEST1
    PAUSE 200


    lcd picture


    This is proteus circuit,
    Last edited by MaxiBoost; - 27th December 2006 at 19:38.

  15. #15
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    whats wrong ?


    'DEVICE 16F84A
    DEFINE OSC 10

    DEFINE LCD_DREG PORTB
    DEFINE LCD_DBIT 4
    DEFINE LCD_RSREG PORTB
    DEFINE LCD_RSBIT 3
    DEFINE LCD_EREG PORTB
    DEFINE LCD_EBIT 2
    DEFINE LCD_BITS 4
    DEFINE LCD_LINES 2

    TEST1 VAR WORD 'PULS_LOW
    TEST2 VAR WORD 'PULS_HIGH
    TEST3 VAR WORD 'ADD TWO RESULT (PULS_LOW+PULS_HIGH)
    TEST4 VAR WORD 'MULTIPLY 100 (TEST3 * 100)
    TEST5 VAR WORD 'DIVIDE PULS_HIGH

    PULSIN PORTA.0,0,TEST1
    PULSIN PORTA.0,1,TEST2
    TEST3=TEST1+TEST2
    TEST4=TEST3 * 100 'WHATS WRONG ??
    TEST5=TEST4 /TEST2

    LCDOUT $FE,$80,"1:",#TEST1 'puls_low
    LCDOUT $FE,$88,"2:",#TEST2 'puls_high
    LCDOUT $FE,$C0,"3:",#TEST3 'puls_low + puls_high
    LCDOUT $FE,$C8,"4:",#TEST4 '
    'LCDOUT $FE,1,"5:",#TEST5

    PAUSE 200



  16. #16
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default What's wrong?

    What's wrong? What's wrong is a little thing that trips me up once in awhile...
    Overflow...
    Take a number that's larger than 8 bits, multiply it by another number larger than 8 bits, and the result won't fit in 16 bits! It'll look like it works, but if you take (for example), 12000 (fits in 14 bits), multiplied by 100 (fits in 7 bits), the result is 1,200,000 (fits in 21 bits). The result doesn't fit in a 16 bit word, and instead of 1,200,000, all you see is 20,352...because the extra 5 bits got lopped off by the math routines.

    But first, are the pulsin (test1 and test2) numbers correct from the circuit? If they are good numbers, then the rest should work ok...

    And your math was a bit backwards...you had the total pulsewidth divided by the pulsehi. That math doesn't give percentage. You've got to divide the part by the whole to get a percentage (44/100, 44%, 44parts divided by 100 whole, etc. and so on, easy to get tripped up by that too).

    Give this a try and see what happens:


    'same defines as you had before
    PLO VAR WORD 'PULS_LOW
    PHI VAR WORD 'PULS_HIGH
    PWIDTH VAR WORD 'ADD TWO RESULT (PULS_LOW+PULS_HIGH)
    DTYCYC VAR WORD 'DIVIDE PULS_HIGH

    PULSIN PORTA.0 , 0 , PLO : PULSIN PORTA.0 , 1 , PHI

    cutdown2:
    PWIDTH = PLO + PHI
    if PWIDTH > 655 then 'divide by 2 until 'TEST4' result 3 lines below won't overflow
    PLO = PLO / 2 : PHI = PHI / 2 : goto cutdown2
    endif

    DTYCYC = ( PHI * 100 ) / PWIDTH
    LCDOUT $FE , $80 , "PLO:" , DEC5 PLO 'puls_low
    LCDOUT $FE , $88 , "PHI:" , DEC5 PHI 'puls_high
    LCDOUT $FE , $C0 , "PW:" , DEC5 PWIDTH
    LCDOUT $FE , $C8 , "DC:" , DEC5 DTYCYC



    Of course, with all this dividing, you will lose some resolution (i.e. you'll see 10%, but the real result might be 9, 11, 10.1, whatever, don't know how far off it'll be).
    But, read the PBP manual and there is some 16/32 bit math handling functions in there that'll help you get better resolution of the final Duty Cycle measurement.

  17. #17
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    @Skimask ,
    yess its work ,thank your interesting .
    Its not bad ,so close result with duty cycle meter.
    I can use it on my car .

    Some problem I have ,

    1-why I see on the lcd "35" %100 duty cycle ?

    2-People use RB0 input "schmit trigger" on duty cycle meter .
    How can use schmit trigger input my circuit ?


    'DEVICE 16F84A
    DEFINE OSC 10

    DEFINE LCD_DREG PORTB
    DEFINE LCD_DBIT 4
    DEFINE LCD_RSREG PORTB
    DEFINE LCD_RSBIT 3
    DEFINE LCD_EREG PORTB
    DEFINE LCD_EBIT 2
    DEFINE LCD_BITS 4
    DEFINE LCD_LINES 2

    PLO VAR WORD 'PULS_LOW
    PHI VAR WORD 'PULS_HIGH
    PWIDTH VAR WORD 'ADD TWO RESULT (PULS_LOW+PULS_HIGH)
    DTYCYC VAR WORD 'DIVIDE PULS_HIGH

    PULSIN PORTA.0 , 0 , PLO : PULSIN PORTA.0 , 1 , PHI

    cutdown2:
    PWIDTH = PLO + PHI
    if PWIDTH > 655 then 'divide by 2 until 'TEST4' result 3 lines below won't overflow
    PLO = PLO / 2 : PHI = PHI / 2 : goto cutdown2
    endif

    DTYCYC = ( PHI * 100 ) / PWIDTH
    'LCDOUT $FE , $80 , "PLO:" , DEC5 PLO 'puls_low
    'LCDOUT $FE , $88 , "PHI:" , DEC5 PHI 'puls_high
    'LCDOUT $FE , $C0 , "PW:" , DEC5 PWIDTH
    'LCDOUT $FE , $C8 , "DC:" , DEC2 DTYCYC

    LCDOUT $FE , $82 , "DutyCycle:" , DEC2 DTYCYC



  18. #18
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    This code is better work ,

    'DEVICE 16F84A
    DEFINE OSC 10

    DEFINE LCD_DREG PORTB
    DEFINE LCD_DBIT 4
    DEFINE LCD_RSREG PORTB
    DEFINE LCD_RSBIT 3
    DEFINE LCD_EREG PORTB
    DEFINE LCD_EBIT 2
    DEFINE LCD_BITS 4
    DEFINE LCD_LINES 2

    PLO VAR WORD 'PULS_LOW
    PHI VAR WORD 'PULS_HIGH
    PWIDTH VAR WORD 'ADD TWO RESULT (PULS_LOW+PULS_HIGH)
    DTYCYC VAR WORD 'DIVIDE PULS_HIGH

    PULSIN PORTA.0 , 0 , PLO : PULSIN PORTA.0 , 1 , PHI

    cutdown2:
    PWIDTH = PLO + PHI
    if PWIDTH > 655 then 'divide by 2 until 'TEST4' result 3 lines below won't overflow
    PLO = PLO / 2 : PHI = PHI / 2 : goto cutdown2
    endif

    DTYCYC = ( PHI * 100 ) / PWIDTH
    'LCDOUT $FE , $80 , "PLO:" , DEC5 PLO 'puls_low
    'LCDOUT $FE , $88 , "PHI:" , DEC5 PHI 'puls_high
    'LCDOUT $FE , $C0 , "PW:" , DEC5 PWIDTH
    'LCDOUT $FE , $C8 , "DC:" , DEC2 DTYCYC

    LCDOut $fe, 1
    LCDOUT $FE , $84 , "DUTY:" , DEC2 DTYCYC +1 ,"%"
    pause 250



    http://www.yandanyandan.com/Maxiboost/duty1.avi

    video is ~800kb

  19. #19
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by MaxiBoost View Post
    @Skimask ,
    yess its work ,thank your interesting .
    Its not bad ,so close result with duty cycle meter.
    I can use it on my car .

    Some problem I have ,

    1-why I see on the lcd "35" %100 duty cycle ?

    2-People use RB0 input "schmit trigger" on duty cycle meter .
    How can use schmit trigger input my circuit ?

    1 - 100% (and 0%) duty cycle is a special case...100% pulshi and 0% pulslo. Put in a test to see if either pulshi or pulslo is 0 and handle it as required.

    2 - why mess with it if it works?

    Quite frankly, I'm surprise it worked that well for a first try, and that code was off the top of my head.

    And your pictures were practically useless. Either backlight the LCD or turn on some lights!

  20. #20
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    ist
    Posts
    13


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    @skimask ,
    I`ll take this picture only for you

    Schmit trigger ;
    Because I`m work on the table at home ,not on car ,
    and use a 555 for signal not car enjector`s signal .
    Im sure cars injector signal or ecu` injector out signal is Not clean ..

    Thank you again.




  21. #21
    skimask's Avatar
    skimask Guest


    Did you find this post helpful? Yes | No

    Default

    Quote Originally Posted by MaxiBoost View Post
    @skimask ,
    I`ll take this picture only for you

    Schmit trigger ;
    Because I`m work on the table at home ,not on car ,
    and use a 555 for signal not car enjector`s signal .
    Im sure cars injector signal or ecu` injector out signal is Not clean ..

    Thank you again.
    If you want to use RB0 for the input, then use it, change the lines in the code. The schmidt trigger input will help to clean up a noisy signal a little bit, but I don't know if I'd go so far as to start messing with different pins and methods of reading the pulses until you've tried it in the car. I know the signals would be dirty being in an automotive environment...but... The injectors won't be firing at more than (give or take) 5,000/sec (10,000 rpm). So why not a simple opamp before the PIC with a 5khz rolloff or an even simpler R/C filter? Play with it and see what happens... that's the only way you'll figure out how much filtering you may or may not need.
    Last edited by skimask; - 28th December 2006 at 17:42. Reason: Changed my mind :)

Similar Threads

  1. Replies: 9
    Last Post: - 8th October 2008, 11:15
  2. how to generate 83.33khz with 16.7% duty cycle?
    By donatelo in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 1
    Last Post: - 23rd September 2008, 17:08
  3. HPWM the old fashioned way
    By Srigopal007 in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 0
    Last Post: - 19th November 2004, 19:09
  4. PWM _ Duty Cycle in Tenths
    By rwskinner in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 11
    Last Post: - 17th May 2004, 12:09
  5. Duty Cycle Dilemmas
    By crankshaft in forum mel PIC BASIC Pro
    Replies: 0
    Last Post: - 27th February 2003, 12:40

Members who have read this thread : 1

You do not have permission to view the list of names.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts